Tran – dlaczego jest taki zdrowy?

Opublikowano przez admin

Od wielu lat tran jest zalecany przez lekarzy, jako sposób na podniesienie odporności. Na rynku znajdziemy tran w różnych postaciach, co znacznie ułatwi jego dawkowanie. Należy zaznaczyć, że omawiany specyfik często jest mylony z olejem z wątroby roślina. Tymczasem to właśnie tran stanowi najlepsze źródło kwasów z grupy omega 3, dlatego pod tym względem jest lepszą propozycją. Warto zastanowić się nad jego pozostałymi atutami, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Oczywiście skuteczność tranu zależy w dużej mierze od regularnego dawkowania.

Najważniejsze składniki tranu

Tran jest źródłem wielu wartościowych składników, wśród których na pierwszy plan wysuwają się kwasy z grupy omega 3. Ponadto, dostarcza on witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym przede wszystkim witaminę A, E, D i K. Z tego względu bardzo ważne jest, aby przestrzegać zalecanego dawkowania. Co więcej, nie należy jednocześnie zażywać tranu i suplementów witaminowych. W przeciwnym wypadku może dojść do przedawkowania, co może być znamienne w skutkach. Dla przykładu, zbyt duża ilość witaminy „A” może spowodować uciążliwe bóle głowy, poczucie ociężałości czy poważne problemy trawienne. Zawsze zatem należy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania, aby mieć pewność, że nie przekroczymy zalecanej dawki.

Dlaczego kwasy omega 3 są tak ważne?

Dostarczane za pomocą tranu kwasy omega 3 wpływają przede wszystkim na nasz układ immunologiczny. W efekcie znacznie poprawia się nasza odporność, dzięki czemu organizm nie jest narażony na kontakt z bakteriami i wirusami. Należy podkreślić, że kwasy są zalecane także jako profilaktyka w chorobach serca oraz chorobach układu krwionośnego. DHA ma również zbawienny wpływ na rozwój układu nerwowego, wspierając rozwój człowieka we wczesnym dzieciństwie. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby zapewnić dzieciom stały dostęp do tranu. Kwasów z grupy omega 3 nie jesteśmy w stanie samoczynnie wytworzyć – dlatego, jeśli nie spożywamy regularnie ryb i innych produktów spożywczych stanowiących ich główne źródło, należy zdecydować się na regularną suplementację z wykorzystaniem tranu.

Jaką postać tranu wybrać?

Obecnie w aptekach znajdziemy wiele wariantów tranu, dzięki czemu z łatwością uda nam się wybrać coś odpowiedniego. Szczególnie wygodny w dawkowaniu jest tran w kapsułkach – wystarczy regularnie połykać zalecaną dawkę, aby zapewnić sobie skuteczne wsparcie immunologiczne.

Jeśli ktoś nie przepada za naturalnym smakiem tranu w płynie, może zdecydować się na wariant smakowy, na przykład cytrynowy. Smakowe wersje tranu są dedykowane przede wszystkim dzieciom, które z przyjemnością je zażywają. Warto dodać, że preparat występuje w zróżnicowanych opakowaniach – najlepiej zdecydować się na większą ilość kapsułek, zapewniając sobie dłuższy okres dawkowania.

Na koniec należy zauważyć, że efekty stosowania tranu są widoczne zazwyczaj po 2-3 miesiącach. Przy regularnym zażywaniu można zapewnić sobie znakomitą odporność, wzmacniając swój organizm od wewnątrz.